✿SWEETHEART✿
Owner

Full Name : Nor Syafiqah Binti Zahhari
Nickname : Fyka or Pyka
Pure : Penang :)
Stay : Sungai dua
Study : SMK Permatang Tok Jaya
Birthday : 22 October 1995
Age : Seventeen in 2012
Status : Taken by Capital * ♥
Colours : Pink for sure, black, purple
Affiliates

Faqihah | Kak lyssa | Eyla | Aznie | Zahra | Next?

Tips Cantikkan Blog ^^
Thursday, August 25, 2011 | 7:40 AM | 13 comments

err --" setelah sekian lama tak mengupdate nie an , akhir nya aku update jugak !
huhu :) td aku Blogwalking like always , tetibe terjumpa entry niee andd tetibe jea asa nak share tips nie ng korang , tips untuk mengCANTIKkan blogg . well . mybe ramai yang dah tauu kann about this butt aku peduli hapee .

credit to :  misz pija :)






Warna
korang kena pandai pilih warna . supaya matching la kan . kalau header hijau , background merah , sidebar biru . . sesuai ke ? haha . so , kena la jugak pandai pilih warna . kalau yang nak warna warni tu kena banyak tengok contoh-2 rainbow dekat google . jangan maen hentam sja yea .


Header

nak cantikan tulisan header , kena la download fonts yang comel-comelkan . tak nak guna comic sans , arial jea kan ? hehe . lepas tu picture dekat header . jangan la tempet banyak sangat . nanti nampak serabut wehh . nak tengok title header pon tak nampak sebab penuh dengan gambar . kalau rasa susah sangat , download font jea . then tulis title . nampak simple but cantik dengan tulisan tu . ha , one more about picture . mesti korang nak letak picture korang dekat headerkan ?? ehmm , pendapat aku la , jangan la letak besaq-2 . nanti tak sesuai lerr .

Widget

aku rasa korang tak payah lar letak benda tu dekat blog . menyemak lerr . dah la nak tunggu loading pon lambat . haih . tapi kalau rasa sesuai dengan blog korang , letak la . korang tengok blog kebanyakkan yang cantik tu letak ke widget tu ha ? tak ramaikan .


Tulisan

tulisan pon ada peranan taw . heh , jangan la guna tulisan berangkai tu dalam nak post entry . juling mata nak bace tawu . entah macam mana la korang bace kalau tulisan macam tu . haihh . kalau post title ke , sidebar ke tak apa la jugak . then warna tulisan . kalau background dah warna putih jangan la guna tulisan warna kuning . ehmm , macam mana la mata korang tu eh .


Background

pemilihan background mesti la sesuai dengan blog . korang boleh search jea dekat google  . belambak ada .

Icon

ada icon yang comel-2 tu pon boleh buat blog jadi cantik taw . tapi , jangan letak banyak sangat . nanti jadi semak pulak . haha . 

Picture

jangan letak banyak sangat gambar dalam blog . sidebar image , header image , title post image , comment image , footer image & mcm-2 la yang boleh membuatkan korang letak image . tak payah letak semua . button itu la , ini la . kalau boleh semua nak image =.= ! semakk jea .

Cursor

korang dah pandai buat cursor sendiri kan kan ? kalau buat pon jangan la pilih saiz yang besaq , nak tunjuk sangat cursor tu . kecik-2 kan comel . 

setakat tu saja pendapat yang aku boleh kasi . taapi , tak semestinya semua pendapat nih korang boleh guna . ikot kreatif masing-masing .